Om Ulvöregattan

 

Ulvöregattan arrangeras av Örnsköldsviks Segelsällskap, ÖSS är Örnsköldsviks äldsta förening och Sveriges fjärde äldsta segelsällskap grundat 1874, i samarbete med Ulvö Kapellag och näringsidkarna på Ulvön.

Gastpool

Är du intresserad av att segla på Ulvöregattan men har ingen egen båt? Eller du kanske har en båt men saknar besättning? På vår Facebook sida har vi en grupp där du kan anmäla ditt intresse att gasta på en båt eller om du söker gastar. Så gå gärna in där och presentera dig och/eller din båt.

Histora

Ur ÖSS gamla protokoll framgår att man 1908 i en artikel i Örnsköldsviks Posten kunde läsa att man diskuterat förläggande av tävlingsseglingar till Ulvön med deltagande från hela länet.

1909 utsågs ÖSS ordförande Rudolf Andersson m.fl. att utarbeta förslag till regler för segling om Ulföpokalen, ett namn som sedermera ändrades till Ulföskrinet.

Söndagen den 29 augusti 1909 hölls den första tävlingen om Ulföskrinet. Vandringspriset hemfördes av årets lotsbåt med Vilhelm Nordeman vid rodret. Vandringspriset Ulföskrinet finns kvar än idag och utgör vandringspris i seglingen med samma namn.

På Torsdagen seglas en tävling runt Högbonden och på fredag Ulvöskrinet för att sedan avslutas med Pelle Melinders Minnessegling runt Ulvöarna på Lördag.

Det räknas även fram en totalsegrare för de som deltagit i regattan.

2009 firade Ulvöregattan 100 år och med över 100 deltagande båtar befäste Ulvöregattan sin position som Bottenhavets största regatta, Sveriges 7:e största regatta och Sveriges förmodligen 4:e äldsta regatta.

1909
ÖSS ordföranden Rudolf Andersson utses att tillsammans med representanter från Sundsvalls SS och Härnösands SS samt Ulvö Hotell AB:s styrelse utarbeta förslag till regler för segling om Ulvöpokalen, ett namn som senare ändras till Ulvöskrinet.

1913
Året då Ulvöregattan för första gången blir ett evenemang sedan de första årens seglingsar inte lockat speciellt många deltagare. Ulföskrinet erövras av ÖSS båten Märta, ägd av notarie O Ohlsson och seglad av Lizz Öhgren.

1934
ÖSS firar 60 årsjubileum och seglare från Luleå i norr till Gävle i söder samt många finska seglare ställer upp i jubileumseglingarna. Regattan avslutas med distanskappsegling från Ulvöhamn till Örnsköldsvik med festlig final på stadshotellet.

1950
Härnösands SS arrangerar Ulvöregattan som lockar 76 båtar. ÖSS representeras av endast 7 båtar och bland dem lyckas Rusch II, med Merkus-Lasse vid rodret, bäst.

1954
ÖSS fyller 80 år och jubileumsåret firas med Ulvöregattan, Norrlandsregattan samt NM för Neptumkryssare. Drygt 70 båtar varav 20 finska deltar och från Kronprinsbryggan i Ulvöhamn blåstes varje morgon regattafanfar.

1955
Regattan skulle ha arrangerats av Sundsvalls SS, men den koliderar med SM-seglingarna i Sandhamn, vilket innebär ett uppehåll med Ulvöseglingarna. Men året därpå är regattan tillbaka och hemmaseglaren Olle Rydman kniper ombord på Jehu två andraplaceringar.

1964
Ännu ett jubileumsår för segelsällskapet och den största Ulvöregattan genom tiderna arrangeras. 92 båtar kommer till start och med Tonita vinner Gunnar Harju det svenska mästerskapet i Neptunkryssarklassen.

1971
ÖSS arrangerar på nytt SM-seglingar i samband med Ulvöregattan. Arrangemanget bjuder på en härlig kappseglingsvecka med växlande vindar där norrlänningarna får vika sig i kampen om guldet i neptunkryssarklassen. Stockholmaren Nisse Wirving kliver välförtjänt högst upp på pallen.

2008
99 år med Ulvöregattan. Vädret ställde till det på lördagens Pelle Melinders minnessegling där en båt bröt masten och totalt 5 båtar tvingades avbryta, vann gjorde Nicke Lindström ÖSS med en Neptunkryssare. Vandringspriset Ulföskrinet vanns av ÖSS seglaren Ulrik Lindström med en Compis 97.

2009
100 års jubileum med totalt 95 startade båtar och 11 jollelag.
Totalsegrare utsågs för hela regattan som vanns av Per Arne Larsson ESK i Neptunkryssare med båten Iziz. I jolle segrade Tynderöseglarna från HSS som senare också vann SM i 2-krona! Pelle liten vanns av Emil Axelsson och Jessica Sjölund i team Peugeot från ÖSS
(Tynderöseglarna & Team Sundgren överlät sina finalplater till andra och gastade på kölbåt, stort tack HSS!).

2020
Ulvöregattan ställs in för första gången på många många år pga pandemin kring corona viruset som påverkat stora delar av världen.
https://ulvoregattan.se/content/presskommunike-ulvoregattan-2020